Reklamní sdělení
Grafika Gongihttps://www.gongi.czVýroba a prodej dárkových předmětů
Pro Hippo - Stable Shophttps://www.prohippo.comJezdecké potřeby a krmiva v areálu Stáje Kašov
Dogsporthttps://www.dogsport.czNabízíme specializovaný sortiment nejen pro psí sportovce.

Inkubace Vajec užovky červené

 

Tak jak jsem v minulém příspěvku slíbil,  pokračují článkem jak inkubovat vejce.

V první řadě je třeba si nachystat inkubátor a několik dní před očekávanou první snůškou, ho zprovoznit a vyladit teplotu. Doporučuji si i nachystat krabičku se substrátem a vložit ji do inkubátoru a měřit teplotu v krabičce.

 Na inkubací vajec používáme inkubátor vlhkého nebo suchého typu.

Vlhký inkubátor:  je na principu vyhřívané vodní lázně, nejčastěji topným tělesem do akvárii. Samotná vejce se inkubuji na plastové mřížce nad touto vodní lázní. Vejce jsou jen ve vysoké vzdušné vlhkosti inkubátoru. Vodu je třeba kontrolovat aby lázeň nevyschla. U vlhkého inkubátoru je teplota nahoře nižší než dole a to má za následek kondenzaci vodních pár na stropě inkubátoru a následné kapání zkondenzované vody na vejce. Pokud se tak stane, tak vejce zničíte. Proto se pod strop inkubátoru vloží šikmo uložené krycí sklo po kterém steče zkondenzovaná voda mimo vejce zpět do vodní lázně.

Suchý inkubátor:  menši typy suchých inkubátoru jsou vyhřívané nejčastěji z vrchu topným kabelem, nebo folii, které vyhřívají vzduch i celém prostoru inkubátoru. Vlhkost se udržuje v uzavřených krabičkách s vlhkým inkubačním substrátem, do kterého se vkládají vejce. Kondenzace z víček nehrozí jelikož je zde obrácený systém než u vlhkého inkubátoru. Výrobu takového jednoduchého inkubátoru naleznete zde: http://uzovkacervena.cz/vyroba-sucheho-inkubatoru/

 Vyšší teplota je nahoře a nižší dole, takže kondenzovaná voda zůstává v inkubačním substrátu. Větší  suché inkubátory jsou vyhřívané taktéž topným kabelem nebo folii, ale za použití ventilátoru který teplý vzduch rovnoměrně rozfoukají po celém inkubátoru. U těchto větších inkubátoru nemusí být zrovna vyhřívaní z vrchu.

Já používám velký suchý inkubátoru, který je na 40 krabiček a  je postaven na výšku cca 200 cm. Přístup do inkubátoru je zepředu a krabičky vkládám do poliček. Inkubátor je vyhřívaný 70 W topným kabelem který je umístěn mimo vnitřní prostor inkubátoru. Vytápím tunel kterým nasávám vzduch z vrchu inkubátoru a hnán přes celý výhřevný tunel, kde se vzduch ohřívá a je vháněn do spodku inkubátoru a to pomocí ventilátoru. rozdíl teploty na spodní a vrchní polici je 0,3 °C což je zanedbatelé.  (v některým z dalších článku se podělím o detailní postup tohoto inkubátorů, který je samozřejmě jištěný i proti selhání termostatu a přetopení, tak jako i proti dlouhodobějšímu výpadku el. proudu.)    

Vejce přeneseme do připraveného boxu, naplněného inkubačním substrátem. Lze použít vermikulit, perlit, nebo směs perlitu a vermikulitu 1:1. Inkubační plastovou krabičku naplním z 1/3 substrátem zaliji vodou tak aby byl substrát více provlhčen, lehce přiložím víko a dám plastovou krabičku se substrátem do mikrovlnky, nastavím 1-2 min. aby se substrát sterilizoval. Sejmu víko a nechám vychladnout na teplotu 24 - 27°C. Tím se odpaří nadbytečná voda. Po vychlazení naskládám do krabičky oplodněná vejce v poloze jaké byla nakladena (zbytečně je neobracím) a dobře uzavřu víkem. Nebo vložím do inkubátoru pár dní před očekávanou snůškou a mám inkubační krabičku připravenou na uložení vajec. Vejce můžeme do krabičky vložit v hroznech pokud je ve snůšce větší množství neoplodněných vajec lze vejce opatrně od sebe oddělit  a inkubovat rozděleně. Pokud možno zbytečně vejce při rozdělování neobracet. Výhoda rozdělení je v tom, že pokud se v průběhu inkubace nějaké vejce zkazí tak ho jednoduše vyhodíme a nemusíme pracně ošetřovat okolní vejce aby je plíseň ze špatného vejce nenapadla. Nevýhodou je že při líhnutí mohou dříve líhnoucí mláďata obracet ještě neprořezané vejce což pro ně není zrovna dobré, může se stát že se některé mládě nevylíhne (uhyne ve vejci)  Já nechávám vejce v hroznu nebo ve více menších jen pokud je snůška plně oplozená, jinak je rozděluji na jednotlivá vejce a ukládám do inkubačního substrátu po celé ploše vedle sebe, ale tak aby se nedotýkali stěn krabičky a samozřejmě ani horního víka.  Při líhnutí mláďata postupně odebírám abych co nejvíce zabránil otáčení vajec.  Je vhodné udělat do boku boxu 2  - 4 menší dírky o průměru cca 1 – 2 mm. Aby se neztrácela vlhkost a bylo tam větrání, pokud dírky neuděláte tak stačí jednou za týden při kontrole vajec, jednoduše víko na malou chvilku otevřít, aby se vyměnil vzduch.  Vložíme do inkubátoru kde, mám nastavenou teplotu 27°C. reálna teplota se mi pohybuje kolem 26.8°C do 27,3°C. Při této teplotě inkubuji i heterodony a korálovky. Používám tedy společný inkubátor. Vejce pravidelně kontroluji, odstraňuji špatné vejce, popřípadě kontroluji vlhkost v krabičkách. Vysoká vlhkost může zapříčinit plesnivění vajec, doporučuji vejce čistým papírovým ubrouskem otřít od začínající plísně a přendat do nové krabičky se sušším substrátem. Nízká vlhkost zapříčiňuje propadávání vajec, stačí do substrátu přidat trochu vody injekční stříkačkou. (neplatí před koncem inkubace, kdy je to normální jev)

Inkubace vajec trvá 65 - 75 dní, při teplotě 27°C.  Po prořezání vejce, vydrží mláďata ve vejci ještě nějaký čas než jej opustí. Po opuštění vejce mláďata dávám do společného boxu. Čerstvě narození užovky se prvně svékají 6-8 dní po opuštění vejce. Asi dva dny po svleku začnu s prvním krmení, ale před tím, umístím každého zvlášť do boxu.

   Pokud by jste měli jakýkoliv dotaz k tomuto tématu, můžete napsat do komentářů, nebo mě kontaktujte na mém osobním emailu:   palkal@seznam.cz

   Přejí vám všem mnoho úspěchu v chovu