Reklamní sdělení
Měj své vlastní webové stránky!https://www.websnadno.czMít své vlastní webové stránky nebylo nikdy jednodušší. S WebSnadno je můžete mít i Vy.
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.
Prizezinylka.czhttps://www.prizezinylka.czProdej přízí k ruční výrobě hraček a oděvů

Návod na výrobu pozadí do terária.

   Toto plastické pozadí je velice trvanlivé, lze je omývat vodou i desinfekčními prostředky s použitím kartáče, aniž by se povrch pozadí poškodil. A zároveň terárium zateplíte.

   budeme potřebovat:

   V tomto návodu bude trochu více obrázku než jindy. Zdokumentoval jsem terárium, které jsem vyráběl pro svou dceru. Terárium je určené pro dvě užovky červené.  Mám slepené dno, zadní a boční stěny a přední díl vysoký 10 cm. se spodní dvojitou plastovou lištou na posuvné skla.  Která je nalepená na 2 cm. široké skleněné liště tl: 6 mm.  Na zadní straně jsou nalepené podesty ze zbytků skel tl: 6 mm.  Podesty samozřejmě v teráriu mít nemusíte,  já je požívám jen pro užovky červené a regiusky.  Pro korálovky a pagekony podesty do terária nedávám. Vždy podesty znečistí i když se trus s pozadí snadno odstraňuje, je lepší ho odstraňovat ze substrátu.     Bez podest je výroba méně pracná, ale zase se zvětší užitná plocha terária a je vetší výběr teplotních zón. Užovky červené podesty velice rády využívají.  Pro lepší pracovní přístup, jsem lepil horní stěnu až po dodělaní pozadí.

 

1a1701464177.jpg    2a1701464272.jpg

            Nejprve si nařežeme polystyrénové desky na zadní stěnu a přilepíme silikonem.

 

1a.jpg    2a.jpg

            Nalepíme jeden díl a pak naměříme a uřežeme další.

 

3.jpg     4.jpg  

5.jpg     6.jpg

            postupujeme až máme nalepenou celou zadní stěnu.

  

7.jpg     8.jpg  

9.jpg     10.jpg

             Pokračujeme s bočními stěnami, konec přední strany polystyrenové desky seříznu do ztracena, aby ukončení pozadí vypadalo pěkně.

  

11.jpg     12.jpg  

13.jpg     14.jpg

           3 cm. polystyrén nařežeme na 3 cm. široké pásky, který podélně rozřízneme, aby nám vznikly podélné klínky, tak  jak vidíte na obrázku.        

  

15.jpg     16.jpg   

17.jpg     18.jpg

-         Vlepíme je do rohu, aby byl roh zakulacen,  je to ideální pro lepší čistění pozadí,  je možné vlepit klínky i na vrchní strany podest. Pokud se had vykálí, tak je to z 80% do rohu nebo ke stěně, pokud by byli přechody ostré, tak by se trus dost špatně čistil.

 

19.jpg     20.jpg  

            Nařežeme ze zbytků 10-30 mm. silného polystyrénu různě veliké kousky, které trochu nožem upravíme do patřičného tvaru, tak jak vidíte na obrázku.

 

21.jpg      22.jpg   

           A nalepíme na stěny dle vašeho uvážení. 

 

23.jpg       24.jpg

             Po 24 hodinách můžeme začít s nanášením stavebního lepidla.  Namíchejte si hustější konzistenci.

 

25.jpg       26.jpg

             Naneste  lepidlo až do krajů aby byl polystyrén zcela pod lepidlem, a přetáhněte lepidlo až na sklo. Je to velice důležité, pokud budete chovat v teráriu zvířata, která se krmí hmyzem. Je nutné lepidlo důkladně nanést, aby se krmný hmyz nedostal k polystyrénu.  Asi víte jak by to dopadlo.  Po zaschnutí naneste důkladně i druhou vrstvu. 

 

27.jpg       28.jpg

             Po zaschnutí druhé, naneste ještě třetí.  Až bude lepidlo dostatečné vyschlé můžeme přistoupit k nátěru Balakrylem.  Začneme natírat třeba tmavší barvou, druhou vrstvu světlejší, tak alespoň víme, že je vše důkladně natřeno. Barvu nanášíme až na okraj ke sklu, doporučuji mírně přetáhnout barvu až na sklo, aby bylo veškeré lepidlo natřeno.

 

29.jpg       30.jpg

             Třetí nátěr  je dekorační, jemně namočím štětec do barvy, otřu ho o staré noviny, aby byl skoro suchý a začnu celé pozadí lehce přetírat. Tímto způsobem vytvořím více barevné pozadí.  Můžete použít i více barev, nebo barvy různě namíchat na novinách a pak nanést na pozadí.  Poslední dva nátěry jsou ochranné a velmi důležité.  Chrání celé pozadí před mechanickým poškozením.  Takže natřeme pozadí nejméně dvěma vrstvami polomatným polyuretanovým parketovým lakem, který je vhodný na dětské hračky.  Název laku SOKRATES. 

 

31.jpg       32.jpg

             Pozadí máme hotové a nyní nalepíme zadní lištu která je 10 cm. široká.  Lepidlo naneseme jak na hrany skla, tak i na polystyrén, abychom opět zabránili hmyzu přístup k polystyrénu. 

 

33.jpg        34.jpg

             Nalepíme stejným postupem i přední širší pás skla s horními dvojitými plastovými lištami pro posuvné skla.

 

35.jpg        37.jpg

             Do mezery vlepíme 2 cm. skleněný pásek. Ustřihneme si pásek stavební perlinky. (pouze pro hady)  Pro ostatní zvířata doporučuji kovové pletivo, nebo perforovaný tenký plech (hliník, nerez) aby nepodléhal korozi.

 

371701467063.jpg         38.jpg

             Naneseme po obvodě skel pár bodu lepidlem na usazení perlinky, mírně přitlačíme perlinku a usadíme do správné pozice.  Poté naneseme lepidlo po celém obvodu perlinky

 

39.jpg          40.jpg

             a přiložíme  2 cm. široké skleněné pásky,  přidržíme rukou zespodu sklo a pásek přitlačíme proti sklu, opakujeme  po celém obvodu lišty.

   Terárium je téměř hotové a nyní zbývat jen změřit a nechat uřezat dvě posuvná skla tl: 4 mm. a umístit topný zdroj. Uchycení topného zdroje je popsáno v článku výroba topného zdroje.

   I když tento postup je dost pracný a zdlouhavý, určitě se vyplatí tento čas do výroby investovat.  Získáte tak velice pěkné a kvalitní, mechanicky odolné, snadno udržovatelné a plastické pozadí do terária.  Které vám zajistí i lepší klima pro vaše zvířata.  Toto pozadí lze použít nejen pro celoskleněné terária ale i pro OSB nebo terária s lamina.

 

41.jpg        42.jpg    

43.jpg        44.jpg

           Pár fotek jiných terárií.

 

   Pokud by jste měli jakýkoliv dotaz k tomuto tématu, můžete napsat do komentářů, nebo mě kontaktujte na mém osobním emailu:   palkal@seznam.cz

   Přejí vám všem mnoho úspěchu v chovu  😀