Nastává období, na které se každý chovatel nejvíce těší. 🙂
Ještě než hady odzimuji, tak si připravím chovný plán na nadcházející chovnou sezónu.
Po zimování, (hibernaci) jsou naši chovanci připravení na jarní páření, samice i samce týden po odzimování poprvé nakrmím menší myškou. Potom přejdu na běžné krmení, samice krmím jedenkrát týdně , samce jednou za 10-14 dní. Samice krmím intenzivněji, aby se jim začali vytvářet folikuly (budoucí vajíčka). Přibližně jeden až dva měsíc po prvním krmení, většinou po prvním jarním svleku, začínám zkoušet dávat samce k samicím. Svlek samice dokáže samce nastartovat a většinou po připuštění samce k samici (dávám samce do boxu k samici) dochází během pár hodin ke spojení, které trvá několik minut. Po třech dnech zkouším dát k samici samce podruhé a za další tři dny potřetí. Pokud k páření nedojde, zkusím další den, nebo dám samce na jinou samici. (dle chovného plánu) Vždy nechávám samce tři dny bez samice, aby měl dobrou kvalitu spermatu. Jednoho samce můžete použít i na více samic. Stáři samice kterou chcete pářit doporučuji 3 roky, jen ve výjimečných případech můžete pářit samici mladší 3 let, pokud splňuje tyto podmínky. A to, minimální hmotnost, která by měla dosahovat v době páření 300 g. a minimální délky 100 cm. (měřit hada! ne svlečku! Ta bývá o 20 až 30% delší než skutečná délka hada) Samci dospívají podstatně dříve než samice, a to už ve dvou letech v délce 70 cm, a váhou 120 g.
Mladé, nedospělé samice s nedostatečnou délkou a váhou nedoporučuji pářit. Hrozí že samice může zadržet vejce a následně budete muset řešit veterináře, nebo vyhledat zkušeného chovatele a to vše z nejistým výsledkem. Hrozí i že se samice zasekne v růstu a v budoucnu nedosáhne běžné velikosti. Taktéž vajec bude mít velice málo.
Kliknutím na obrázek se zobrazí v plné velikosti.
Páření na papírovém ubrousku a na substrátu v chovném boxu.
Užovky dávám pářit vždy navečer jak se vrátím z práce, abych páření mohl pozorovat a popřípadě nafotit. Pokud páříme mimo chovné boxy, tak oba hady přenesu do větších boxů. Jako substrát použijí noviny nebo větší ubrousky, mírné rosení rozprašovačem taktéž podpoří chuť k páření. Po páření lze nalézt zbytky samčího spermatu na podložce. Což je důkaz úspěšného páření i když jsem páření neviděl.
Detail spojení Creamsicle x Creamsicle a páření Coral Ghost x Coral Ghost.
Když máte jeden nebo dva páry, můžete nechat samce se samici společně v teráriu. Ale po několika zaznamenaných spojení, bych samce odebral, aby samice měla klid.
Napářené samice jsou velice žravé, vývoj vajec trvá přibližně 5 – 8 týdnu od posledním páření. Cca. 3-4 týdny před snůškou samice přestanou žrát, v té době lze počet vajec zjistit prohmatáním druhé poloviny těla. Nasleduje zákal hada a svlek. Přibližně 10-15 dní po svleku, lze očekávat snůšku v počtu 10-30 vajec, podle velikosti a fyzické zdatnosti samice.
Z mých záznamů u větší části samic dochází k snůšce 10-13 den po svleku.
Neprůhledná krabička s rašeliníkem pro kladení vajec.
Jakmile se samice před očekávanou snůškou zakalí, připravím „kladiště“. Do chovného boxu dám dostatečně velkou krabičku, naplněný vlhkým rašeliníkem a uzavřu víkem, ve kterém mám dostatečný veliký otvor pro vstup samice. Odbourám tím případný problém ze svlékáním samice před snůškou a samice má klid ke snášení vajec. Vejce jsou taktéž chráněná proti nadměrnému vysušení, pokud snůšku hned neobjevíte.
Samice Ultramel Motley v průběhu snášení a snůška samice Creamsicle.
Samice Anery se snůškou 21 vajec a samice Hypo het Caramel 30 vajec.
Samice Candy Cane, zde je vidět část neoplozených vajec.
Vejce jsou lepivá, dost často slepená v hroznu, nebo ve více menších. Oplozená vejce jsou vejčitého nebo kulatějšího tvaru bílé barvy a na povrchu suché. Neoplozené vejce bývají menší, voskové a žlutě zbarvené, na omak měkké a mazlavé. Takové vejce ze snůšky odstraníme.
Více se dozvíte za 14 dní v článku inkubace vajec.
Pokud by jste měli jakýkoliv dotaz k tomuto tématu, můžete napsat do komentářů, nebo mě kontaktujte na mém osobním emailu: palkal@seznam.cz
Přejí vám všem mnoho úspěchu v chovu 🙂